Historia dhe Kultura

Historia është pjesë e asaj që kemi qenë, kush jemi tani dhe kush do të jemi. Gjatë shqyrtimit të këtyre faqeve, shpresojmë që të gjeni atë që kërkoni – por edhe më e rëndësishmja, ne shpresojmë që të zbuloni diçka që ju befason. Ne ju ftojmë të mësoni më shumë rreth historisë dhe si mënyrës se si punon Shërbimi i Parkut Kombëtar për ta ruajtur atë.

Pelisteri u shpall Park Kombëtar më 30 nëntor 1948 me një ligj të miratuar nga Presidiumi i Republikës Popullore të Maqedonisë. Sipas Ligjit për Mbrojtjen e Natyrës, institucioni publik i Parkut Kombëtar të Pelisterit është përgjegjës për mbrojtjen dhe menaxhimin e Parkut.

Mali Baba, më i njohur si Pelister është mali më jugor me karakteristika alpine. Me vendpozitë midis luginave të Pelagonisë dhe Prespës, mali Baba është mbi 465 milion vjeç dhe kulmi më i lartë është 2.601 metra mbi nivelin e detit.

Ekzistojnë dy legjenda të lidhura me emrin Pelister. Kur shihet nga larg, gurët e bardhë në anët malore përngjajnë në pëllumb. Një legjendë thotë se emri Pelister vjen nga fjala greke “dor dove-perister”. Në përputhje me legjendën tjetër emri ka origjinën e vet nga pisha tipike e pesë gjilpërave në park.

Pisha Molika – Pinus është tipari më i njohur i Parkut Kombëtar Pelister. Kjo specie u zbulua nga botanisti austriak August Grisebach në 1839. Megjithëse Molika gjendet edhe në male të tjera të Ballkanit, një nga komunitetet më të vjetra dhe më të kompletuara pyjore mund të gjenden në Pelister. Duke ecur në Pelister është e mundur për të gjetur pishë mbi 230 vjeç.

Në pranverë dhe verë, livadhet janë të ngjyrosura me shumë lule, në diell përallor. Është magjike të shikoni fluturat e përditshme Scythris crupta nad Scythris similis, që jetojnë vetëm në Pelister. Ju gjithashtu mund të shihni fluturën e natës Hadena clara macedonica që gjendet vetëm në Maqedoni.

Nëse je i dashuruar i arkeologjisë, gjej ca kohë për të vizituar vendbanimet që formojnë Epokën e Hekurit, periudhën mesjetare, të cilat janë afër parkut. Duke ndjekur rrugën e lashtë nëpër Egnatia, e cila kalon nëpër Parkun, do të keni një mundësi unike për të ecur në të njëjtën rrugë që udhëtoi Apostulli Pal, Falangasi maqedonas, Legjionët e Romakëve dhe Tsars Bizantin.

VENDPOZITA

NATYRA

RREGULLAT DHE RREGULLORET

STAFI

NA TREGONI ÇFARË MENDONI

NA KONTAKTONI

NA TREGONI ÇFARË MENDONI

NA KONTAKTONI

KOMENT